Antik afrikai patinás fa majom maszk Bamileke népcsoport Kamerun africká maska 301 Le dob 5

Legújabb divat szerint igényesen berendezett lakások nagyon dekoratív, mutatós, értékálló, patinás, szép, régi művészeti alkotásai.

Antik patinás afrikai fa maszk a népcsoportra jellemző forma- és motívumvilággal.

Majom ábrázolás

 

Kamerun, Gabon és Elefántcsontpart őserdő közeli településeinek népművészeti faragványain, szobrain, maszkjain gyakran fordul elő majomábrázolás. A majom az őserdőt jelképezi, ahol az emberek ősei éltek.

Ezen országok népei között él az a hagyomány, hogy őseik az őserdőkből menekültek a sík, növényzettel és élelemmel kevésbé ellátott területekre az erdőkben lakó gonosz elől. De az őserdőkben maradt őseik szellemei az erdőlakó majmokon keresztül még ma is védelmezik őket az erdőből fenyegető gonosz szellemektől. Pl. a Kameruni majmot ábrázoló szobrok kezében labda van. Veszély esetén a majmok az őserdőből kiszaladnak a nyílt területre és a kezükben lévő labdákkal megdobálva visszakergetik az erdőbe az embereket bántani akaró gonoszt. Hiedelmük szerint a sikeres védelemhez az is elég, ha csak megfenyegetik a labdával, s a gonosz félelmében máris visszaszalad az őserdőbe.

A majmokat gyakran nagy terhes pocakkal vagy gyerek majommal ábrázolják, s a szertartásokon, mint termékenységi szimbólumok vagy a szülést segítő jó szellemek vesznek részt.

Magasság: 24 cm.

22.000 Ft

Azonosító: 7094 Kategória: